Завдання кваліфікаційого етапу відбіркового туру 2018

(вересень - жовтень 2018 р.)

  • Блок "Фізика"

    1. «Окуляри»

    На відео ви спостерігаєте, як змінюється яскравість екрана смартфона, якщо дивитися на них крізь затемнені окуляри. Поясніть причину такого явища. (5 балів)

    2. Гіперлуп

    На відео ви бачите поведінку гальванічного елемента з двома неодимовими магнітами на кінцях. Поясніть принцип дії цього "гіперлупа". (5 балів)

    3. «Перекотиполе»

    На відео ви бачите, як сферична конструкція змінного діаметра поводить себе при русі по горизонтальній поверхні. Поясніть, чому вона змінює свій діаметр підчас кочення? (5 балів)

    4. «Дзига»

    Іграшка, представлена на відео, ілюструє один важливих законів механіки. Про який закон іде мова, та як він ілюструється за допомогою цієї іграшки? (5 балів)


    Завантажити бланк із завданнями Відповіді на запитання
  • Блок "Астрономія"

    1. «3d друк»

    На світлинах представлено вигляд матеріалу, який планують використовувати під час перспективної космічної місії. Що взято за основу для цього матеріалу та для якої цілі його планують використати? (5 балів)



    2. «Свідчення»

    На світлинах ви бачите зображення особливого утворення у земних породах. Такі утворення є важливим свідчення про події минулого. Як називаються такі утворення? У яких місцях на Землі їх можна зустріти? (5 балів)

    3. «Космічний маяк»

    Об'єкт, представлений на світлині віддалений від нас на відстань понад 450 світлових років. Нещодавні дослідження його випромінювання виявили згасаючі коливання у гамма-діапазоні. Це породило нову гіпотезу про джерело випромінювання. Що це за об'єкт, та яким на думку дослідників може бути джерело? (5 балів)

    4. «Гейзери»

    Нещодавня космічна місія до Сатурна виявила гейзери на одному з його супутників. Їх зображення ви бачите на світлинах. Але найголовніше відкриття було зроблене під час їх аналізу. Що було відкрито та які з цього слідують логічні наслідки? (5 балів)


    Завантажити бланк із завданнями Відповіді на запитання
  • Блок "Біологія"

    1. «Риболовля»

    Друзі зібралися на риболовлю, але їм не вистачало наживки – дощових черв’яків. Один з них запропонував полити ґрунт водою і чекати, а інший – вдарити лопатою по землі. Хто з них швидше дістане наживку і чому? (5 балів)



    2. «Скелет тварини»

    Тварина, скелет якої ви бачите на світлинах має відношення до запитання про наживку для риболовлі. Ідентифікуйте цю тварину та визначте її систематичне положення. (5 балів)

    3. «Бджолиний секрет»

    На відео ви бачите, що бджоли харчуються, переважно нектаром квітів. Бджолиний мед містить 75,9 мг амінокислот на 100г продукту. Але для життєдіяльності обов’язково їм потрібний білок. Звідки ж вони беруть білкові речовини? (5 балів)

    4. «Співчуття крокодила»

    Широко відомий вислів про крокодилові сльози. Як ви вважаєте - чи дійсно крокодил може плакати? Чи згодні ви з тим, що він співчуває своїм жертвам? (5 балів)

    Завантажити бланк із завданнями Відповіді на запитання
  • Блок "Географія"

    1. «Гримуча вода»

    Серфінгісти усього світу мріють про таку нескінченну хвилю. «Гриміти» вода починає за 30 хвилин до появи. Тому й порівнюють хвилю з міфічним монстром, що несе негаразди. Що це за хвиля? Назвіть місце та причини її утворення. (5 балів)


    2. «Молюскове море»

    За кількістю представників рослинного та тваринного світу цьому морю немає рівних у світі. А м’якунів у ньому так багато, що його ще називають „молюсковим”. Навіть основу піску тут складають потовчені черепашки молюсків. Що це за море? Чому у його водах так багато молюсків і яких саме? (5 балів)

    3. «Синя лава»

    Ви, напевно, чули вирази «почервоніти від спеки» або «розпечений до білого кольору». Але щоб для опису високої температури говорили «такий гарячий, що аж посинів»...Так от таке місце існує. Поруч з одним висококислотним озером відважні мандрівники можуть побачити щось по-справжньому захоплююче: «синю лаву». Що це за місце і чому «лава синя»? (5 балів)


    4. «Квітуча пустеля»

    Пустелі відомі трьома особливостями: спопеляючою спекою, мінімальною флорою та фауною, а також відсутністю води. Але в цій пустелі все тільки і чекає вдалої можливості проявити себе. Раніше один раз на сім років вона доводила, що здатна навіть зацвісти. Але останнім часом цвітіння трапляється все частіше. Що це за пустеля і чому вона цвіте? (5 балів)

    Завантажити бланк із завданнями Відповіді на запитання
  • Блок "Хімія"

    1. «Шкільна крейда»

    У школу привезли дві різні партії крейди. Учні вирішили дослідити, чим вони відрізняються. З кислотою обидва зразки взаємодіяли однаково. Для виявлення певних домішок, був проведений експеримент, представлений на відео. Спрогнозуйте, які домішки знайшли учні в другому зразку. За необхідності, наведіть рівняння реакцій. (5 балів)


    2. «Вода запалює вогонь»

    Яка речовина горіла у ложечці та чому вода в кристалізаторі спровокувала інтенсивний спалах? Наведіть відповідні рівняння реакцій. (5 балів)

    3. «Що приховано за штативом»

    Яка посудина прихована за штативом? Які особливості її конструкції? Яка її назва? Для чого використовують посудину, що на відео? Що вміщено всередину посудини для досягнення ефекту, який показано на відео? (5 балів)


    4. «Стрибаючий вогник»

    У пробірку з рідиною опускають вуглинку, після чого вона починає інтенсивно «бігати» поверхнею рідини, іскрити, і зрештою, згорає. Що змушує вуглинку так себе поводити? Яка речовина знаходиться у пробірці? Наведіть рівняння реакцій, які Ви спостерігаєте на відео. Для чого використовують речовину у пробірці разом з вугіллям? (5 балів)

    Завантажити бланк із завданнями Відповіді на запитання