Змінити режим перегляду


Визначення вітаміну С в соках



НАЗВА Опис
1
()
Теоритичні відомості
"Вітамін C або аскорбінова кислота C6H8O6 відіграє важливу роль в життєдіяльності людини і тварин. Вітамін C проявляє антиоксидантні ( антиокислювальні ) властивості , бере участь у регулюванні обміну вуглеводів і згортання крові , сприяє регенерації т...
Рис 1. Молекула аскорбінової кислоти
Рис 2. Структура аскорбінової кислоти
2
()
Принцип методу аналізу
"Йод легко окисляє аскорбінову кислоту, при цьому розчин йоду швидко знебарвлюється. Цю реакцію можна застосувати для визначення кількості аскорбінової кислоти в соку цитрусових методом титрування. Як індикатор ми використовували крохмаль. При додаванн...
Принцип методу. Відео
3
()
1. Ознайомитись з основними властивостями та фізіологічною потребою в організмі вітаміну С.
4
()
2. Навчитись визначати вміст вітаміну С в харчових продуктах.
5
()
3. Навчитись аналізувати доцільність вживання харчових продуктів за вмістом вітаміну С.
6
()
Бюретка 25мл
7
()
Піпетка 1 мл
8
()
Піпетка 10 мл
9
()
Конічна колба
10
()
Розчин йоду 0.125%
11
()
Розварений крохмаль
12
()
Розчин йоду аптечний 5% або сухий молекуляриний йод
13
()
Крохмаль харчовий
14
()
1. Розчин йоду 0.125%
У мірну колбу 50мл. налийте 1,25 мл. розчину йоду 5% та доведіть до мітки дистильованою водою. Або розбавити іншим способом в 40 разів. Під час титрування 1 мл розчину йоду відповідає 0,875 мг вітаміну С. Для уточнення залежності провести контрольне ти...
15
()
2. Крохмаль-індикаторний
Приблизно 10 г. крохмалю розвести у приблизно 100 мл. мл води. Суміш довести до кипіння та прокипятити на протязі 1 хвилини. Термін придатності – 1тиждень...
16
()
1. Покладіть таблетку аскорбінової кислоти у хімічний стакан місткістю 150 мл.
Розміщення таблетки у стакані
17
()
2. Налийте у стакан 50-70мл. дистильваної води та розчиніть таблетку перемішуванням або нагріванням.
Приготування стандартного розчину вітаміну С
18
()
3. Кількісно перелийте розчину у мірну колбу 100мл. промиваючи стакан повторно дистильованою водою та доведіть до мітки.
Приготування стандартного розчину вітаміну С
19
()
4. Відберіть 10мл отриманого розчину та перелийте у чистий хімічний стакан.
Приготування стандартного розчину вітаміну С
20
()
5. Додайте 3 краплі розчину індикаторного крохмалю.
Додавання крохмалю
21
()
6. Налийте розчин йоду у бюретку.
Наливання розчину йоду у бюретку
22
()
7. Протитруйте отриману суміш розчином йоду до появи синього забарвлення.
Титрування розчину
23
()
8. Проведіть розрахунок концентрації розчину йоду за формулою
"C0= m/ (V0*10), де С0 – концентрація розчну йоду, виражена в залежності від вмісту аскорбінової кислоти, мг/мл V0-кількість розчину йоду витраченого на титрування контрольного розчину, мл. m – вміст аскорбінової кислоти у 1 таблетці, мг. 10 – коефіціе...
24
()
1. Налийте розчин йоду у бюретку.
Наливання розчину йоду у бюретку
25
()
2. Відберіть 10 мл проби та налийте у хімічний стакан. Для більш точного дослідження додайте 40 мл дистильованої води.
Відбір проби
26
()
3. Додайте 3 краплі розчину індикаторного крохмалю.
Крохмаль у пробу
27
()
4. Проведіть титрування розчином йоду.
Титрування відео
28
()
5. Результат запишіть.
29
()
Розрахунок результатів
"Розрахунок проводиться за формулою C=C0*V*100/10, де C – вміст вітаміну С в 1л продукції, мг/100мл С0 – концентрація розчну йоду, виражена в залежності від вмісту аскорбінової кислоти, мл/мг (в разі якщо не проводилось контрольне титрування приймати з...
30
()
1. Проведіть дослідження соків. з вмістом фруктової частини 100% та нектарів з тих самих фруктів.
31
()
2. Результати поясніть. виходячи з складу продукту. зазначено на упаковці.
32
()
Мета роботи
33
()
Визначення вітаміну С
34
()
Хімічний посуд
Обладнання
35
()
Хімічні речовини
Обладнання
36
()
Сухі та концентровані речовини. необхідні для приготування хімічних реактивів
Обладнання
37
()
Приготування розчинів
38
()
Хід дослідження
39
()
Розвиток дослідження
40
()
Дослідження вмісту вітаміну С йодометричним методом у харчових продуктах
41
()
Контрольне титрування

Страницы: